Har du styr på din a-kasse?

A-kasser er en vigtig del af den danske velfærdsmodel og det danske arbejdsmarked. Derfor er det rigtigt for dig på arbejdsmarkedet at finde ud af, hvilken a-kasse, der passer bedst til dig, dit job og din situation ellers, og ikke mindst er det vigtigt, at du får meldt dig ind i en a-kasse.

Ofte kan man automatisk blive meldt ind i én, når man melder sig ind en fagforening, men det er ikke altid. Husk at tjekke op på det, når du får et nyt job eller melder dig ind i en ny fagforening. Det samme gælder, hvis din fagforening bliver slået sammen med en anden, som det for nyligt er sket med FOA og LO. Der kan gælde andre retningslinjer efter sådan en sammenlægning.

Find den rigtige a-kasse

For at finde en a-kasse, der passer til både dig som person og din arbejdssituation, må du gerne give det lidt tid til at eftersøge markedet for tilbud. Selvom de alle sammen er a-kasser, er der store forskelle på, hvad de tilbyder til lige netop dig og til hvilken pris.

Dét, du skal kigge på, når du leder efter en a-kasse, kunne for eksempel være:

  • Hvor dyrt er et medlemskab hos dem?
  • Hvor meget udbetaler de i dagpenge?
  • Hvad har du brug for i dit job?
  • Hvordan passer a-kassen til din jobsituation?
  • Er der mulighed for at have fagforening og a-kasse i ét?
  • Er der andre fordele, som du måske godt kunne tænke dig, din kasse kunne?

Mange af spørgsmålene kan du hurtigt få svar på, enten ved at kontakte a-kassen eller tjekke på deres hjemmeside.

Og til sidst kan du eventuelt spørge venner, kollegaer og bekendte, hvor de har a-kasse henne. Måske kan du finde noget inspiration og få svar på nogle af dine spørgsmål den vej igennem.

Alternativt har blandt andet fagforeningen Krifa en oversigt over, spørgsmål, de normalt får. Læs mere om Krifa og se om det er noget for dig.

Tag en tur til Pengeby

Har du et behov for at lære lidt mere om, hvordan pengesystemer fungerer, kan det være en smart idé at kigge på, hvordan det bliver fortalt til børn. For eksempel findes der et online spil ved navn Pengeby, hvor man lærer de helt basale ting, det kræver for at kunne begå sig i et samfund. Det kan måske give nogle tips og tricks til, hvordan I kan få overblik over økonomien, når det ene af jer er på dagpenge for eksempel.

Hvis du hellere vil lære dig selv lidt bedre at kende, så kan du for eksempel tage nogle af de mange tests, der ligger online, hvor du blandt andet kan finde frem til, hvilken type du er på arbejdspladsen, hvad du måske har brug for i en a-kasse eller lignende. Og så findes der også bare mange spil, som kan hjælpe dig med din matematiske kunnen. Den kan jo trænge til at blive frisket op i ny og næ.

Læs mere om Pengeby her.